Jevnaker SV går ut i Ringerikes Blad og kritiserer lokalavisen for å presentere saken ensidig, og kommer selv med en liste med "fakta" for å belyse. Problemet med denne saken, er dessverre - som flere har poengtert, at SV sine fakta ikke er helt fakta likevel. Artikkelen fra SV kan leses her.
Vi kommenterer:
Barnehagene var allerede i juni informert om kommunens regnskapsgrunnlag for utregning av tilskudd.
Ja, det er riktig; men de fikk ikke
vedtaket. Barnehagene kan heller ikke klage før vedtaket er mottatt, og når de kunne sendte de den. At barnehagenes satser er for lave til å sikre videre drift, kjenner vi til fra tidligere kommunestyrevedtak - der flertallet gikk inn for ekstraordinært tilskudd og utredning. Saken har pr dags dato ikke kommet tilbake til kommunestyret. Begrunnelsen for dette når vi stiller spørsmål er at saken er til lovlighetskontroll, som SV var med på å sende. Vi i FrP mener lovlighetskontrollen går på størrelsen på tilskuddet - ikke selve utredningen.
Barnehagene får kompensasjon for redusert makspris.
Her kunne vi svart ut ganske godt på hvorfor vi er uenige, men det trenger vi ikke. Jevnaker kommune har i e-post til politikerne i dag, 11. desember, bekreftet at dette ikke stemmer, og at nye vedtak vil bli sendt. Stortjernet får ca 490.000 mer, Nordby 635.000. Selv med dette, vil budsjettene til de private barnehagene gå opp.
De kommunale barnehagene har høyere vedlikeholdsbudsjett enn begge de private.
Jevnaker kommune har nedprioritert vedlikehold av kommunal eiendom i en årrekke. På Hovsenga er vedlikeholdsetterslepet estimert til 20 millioner kroner, og Jevnaker kommune benytter kun ca en fjerdel av anbefalt vedlikeholdsbudsjett pr. kvadratmeter nasjonalt. At vedlikeholdsbudsjettet i de private barnehagene er lavt, er antakeligvis en god blanding av 2 faktorer: De private barnehagene har klart å vedlikeholde over tid, i motsetning til kommunen. Og; nå som de må kutte ned på kostnader - kan de i en periode tåle å bruke mindre på vedlikehold; fordi standarden allerede er god.
Alle de kommunale barnehagene følger bemanningsnormen.
Når man ikke har klart å få tak i nok pedagoger, har de som har fått dette ansvaret fått justert opp sin lønn til pedagogstillinger. Kommunen har dermed ikke «spart» noe på dette, slik det påstås.
Det vil altså si, kommunen har brukt vikarer, men vikarbudsjettet i de private barnehagene skal i følge kommunen ned? Det har kommet høringsutspill fra ansatte i kommunal barnehage som sier motsatt. Vi har ikke gått spesifikt inn i dette, men registrerer at Arbeiderpartiet i sitt budsjettforslag setter av mer penger til bemanning i de kommunale barnehagene, fordi den er for lav.
Nasjonale satser som ønskes fra de private barnehagene betyr at man må oppjustere budsjettene for alle de kommunale barnehagene også for å opprettholde likhetsprinsippet. Dette innebærer bortimot 30 millioner kroner som må kuttes andre steder i kommunen. Dette er rundt 40 stillinger som må tas vekk.
For det første, er tallene det regnes etter helt feil. Det kommer vi også tilbake til. Uavhengig av tall, siterer vi likevel svar fra Silje Slettum i Ringerikes Blad med hennes tillatelse:
Nei, slik er det ikke. Likhet innebærer at alle barnehager, uavhengig av struktur og kostnader, mottar eksakt samme støtte. Dette er ikke det loven eller forskriften legger opp til. Likeverdighet innebærer at tilskuddene skal gi private barnehager mulighet til å oppfylle samme krav og kvalitet som kommunale barnehager. Likeverdighet tar høyde for at private og kommunale barnehager har ulike kostnadsstrukturer.
Vi skal heller ikke glemme at samarbeidet med de private barnehagene gjør at kommunen slipper å bygge ut denne kapasiteten selv. Kostnadene rundt dette, er ikke utredet.
Nordby: Størrelsen på posten eieransvar og vaktmester (1,6 MNOK), størrelsen på husleie (2,1MNOK), størrelsen på vikarbudsjett og vurdering av innhold i lovpålagte tjenester.
Først av alt er tallene på viddene! I budsjett 2025 er tallet ikke 1,6 MNOK - men helt nøyaktig 478.100,-
Denne posten er godt redegjort av Nordby, og den går til arbeidet de to eierne i barnehagene gjør, herunder administrativt arbeid for Mari - som ikke selv jobber i barnehagen, men har en aktiv rolle som eier, og for Børge - som står for blant annet brøyting og strøing. De som kjenner til Nordby vet at arbeidet de gjør strekker seg langt utenfor dette.
Husleia bommer SV også grovt på, den er ikke 2,1 MNOK, 720.000 er budsjettet. Tallet kan fremstå høyt, men er altså det Nordby betaler i renter og avdrag på lånet de har tatt opp for å bygge barnehagen. Hva er tallene for de kommunale barnehagene i forhold?
Stortjernet: Størrelsen på styrerstilling, stillingsstørrelse, renholder og vaktmester, utgifter til vikarer, manglende inntekt sykerefusjon, lovpålagte tjenester, eiendom og drift og krav om innhold. Her mener kommunen at det er noe å hente inn.
Styrerstilingen er riktignok fordelt på 2 personer, som begge jobber fulltid i barnehagen - men har 50% hver i andre roller; alt til barnehagens beste. Vi får opplyst at stillingen er delt i to også på Samsmoen, som er kommunal.
Uavhengig av hvor mange avdelinger en barnehage har, er oppgavene i styrerstillingen de samme. Renholdet er ikke satt bort, men utføres av ansatte i barnehagen. Stortjernet opplyser at dette er mest økonomisk for deres barnehage.
Lovpålagte tjenester er interessant; for om loven tillegger - ja, så er det vel ikke noe alternativ å kutte i de. Vi har fått god orientering fra barnehagene om hvilke krav som gjelder, og hvilke krav som stilles. Ut i fra dette kan ikke vi se mulighet for kutt, men se for øvrig punkt om økonomisk veiledning under.
Eiendom og drift, har med sine 21.000 kroner i måneden, en kvadratmeterpris betydelig under markedsprisen for næringslokaler i Jevnaker kommune.
Stortjernet barnehage kommenterer selv påstanden om manglende sykerefusjon: Jeg forstår ikke at vi kan få kritikk for manglende førte inntekter fra NAV. Vi har ikke ført kostnader på tilsvarende inntekt. Når vi får refusjon fra NAV er det fordi vår bedrift har sykmeldte over 16 dager eller har ansatte i fødselspermisjon. Når det skjer setter vi inn vikarer som disse pengene skal dekke. Hvor mange sykmeldte vi har i løpet av et år er opplagt ikke kjent når et budsjett lages, og det skal uansett være en nullsum.
Kommunen har også gitt tilbud om økonomisk bistand.
Nei! De har gitt tilbud om økonomisk veiledning. Og det et tilbud både Nordby og Stortjernet har tatt i mot.
Det er godt å se at kommunen også ber om bistand, i form av ekstern kvalitetskontroll fra Statsforvalteren etter feilen som ble avdekket mtp manglende kompensasjon for foreldrebetaling.
Samtidig klarer ikke barnehagene selv se muligheten for innsparinger utover de som alt er gjort. Barnehagene er ideelle, og det er aldri tatt ut utbytte. Så får vi se hva utfallet av disse møtene blir, når vi kjenner til resultatet. Siste barnehage skal få denne veiledningen i morgen.
Jevnaker kommune har også tilbudt å ta over driften på Nordby midlertidig hvis det skulle vise seg å bli riktig.
Ja, det er korrekt at kommunen har informert både formannskap og lokalavis om det. Barnehagene ble en stund etter informert om at tilbudet ikke står seg, da kommuneadvokaten har vurdert at det først er potensielt realistisk 3-6 måneder frem i tid. Nordby har vært villig til å gå i dialog med kommunen om dette, men grunnet tilbakemelding fra kommuneadvokat har dette stanset. Dette er det også skrevet en god del om i avisen, og siden SVs artikkel ble publisert har også kommunen selv gått ut med informasjon.
SV stiller spørsmål ved lokalavisens troverdighet. Men er egentlig "fakta" fra SV troverdige? Hvem skal man egentlig lytte til?
Vi mener det er viktig å få frem alle sidene av en sak - kun da kan vi som politikere fatte gode vedtak og valg for bygda vår. I denne saken mener, i alle fall vi, at vi ikke har tilstrekkelig kompetanse for å si noe om konsekvensene av å ikke gi barnehagene nasjonale satser.
Men hvem man skal lytte til? Jo, alle. For det er ved å lytte man gjør seg opp sine meninger og standpunkter. Hvem man skal stole på, derimot - ja, det må være opp til hver enkelt av oss.
Til sist; vi i Jevnaker FrP mener det skal være rom for uenighet, rom for debatt og diskusjon. Mennesker er ulike, og det er summen av hver enkelts erfaringer som utgjør oss. Den forskjellen er det viktig at vi har, som innbyggere av kommunen, og også i lokaldemokratiet.
Vi mener likevel at det er sunt med et visst kritisk blikk - at det er en del av rollen som folkevalgt. Det må selvsagt ikke forstås som at vi ikke har tillit til administrasjonen eller hverandre, men at vi følger med og er "åpne for å tenke selv".