Foto: Lånt fra Facebooksiden til Stortjernet Barnehage.
Artikkel skrevet av Maria Therese Andresen-Aldersjøen & Torbjørn Z. Bergen. Innlegget er ikke forelagt barnehagene før publisering. Publisert 7.12.24, kl 22.00.
Oppdatert 8.12.24, kl 10:50:
Vi har uheldigvis ordlagt oss på en måte som indikerer at SV støtter AP's budsjettforslag. SV har lagt frem sitt eget forslag allerede, og det er vi kjent med. Vi korrigerer, og beklager dette.
Arbeiderpartiet på Jevnaker er ute i Ringerikes Blad med budsjettforslaget sitt, og innleder med at de skal bevare Hovsenga Barnehage. Artikkelen starter med følgende setning:
«Siden AP har flertall i kommunestyret kommer dette til å bli vedtaket».
Da håper vi virkelig de snakker om Hovsenga, og ikke budsjettet som helhet.
For når det gjelder Hovsenga, er vi så absolutt enige. Det er på høy tid at noe skjer her, og flere av partiene var kjapt (og raskere enn AP) tydelige på at Hovsenga skulle oppgraderes. Flere mente at det manglet viktig informasjon i saken, og at prosessen ikke hadde vært ryddig nok.
Når det gjelder budsjett, må innbyggerne på Jevnaker likevel innse harde fakta: AP er størst alene, og kan med det faktisk vedta sitt budsjettforslag over hodet på ethvert annet parti - om alle ti representantene er enige. Det er sånn politikken funker, og det m både innbyggere og oppisjon ha respekt for.
Det eneste misfornøyde innbyggere kan gjøre, er å stemme annerledes neste gang.
«Vi ønsker å bevare Hovsenga fordi den gir et godt tilbud» sier lokallagsleder i AP, Ragnhild Norstrøm, til avisen.
«Det er viktig å skape trygghet for barna og hjelpe til i folks hverdag» følger hun opp. Atter en gang er vi helt enige. Det er jo det vi har kommunen for!
AP setter videre av 3 millioner kroner til økt bemanning i barnehagene fordi barnehagebudsjettene har vært for stramme - og vedlikeholdsbudsjettet skal opp med en halv million.
Det er såvidt vi kan se, ingen som er for å legge ned Hovsenga – men det er flere som er for å øke vedlikeholdsbudsjett. Det er altså ikke her de politiske forskjellene på Jevnaker ligger. I fleksibelt barnehageopptak finner vi derimot en viktig forskjell - der absolutt alle andre partier enn AP stemte for tidligere i høst. Saken falt 10 mot 9.
Men så har vi jo de private, ideelle barnehagene i kommunen. Her skal det ikke gis ei krone ekstra. De får uansett «1,2 millioner kroner mer fordi tilskuddet øker», sier AP fornøyd - for økning i de kommunale barnehagene nå, vil jo gi mer penger til de private også - bare med en forsinkelse…
Disse 1,2 stiller vi oss undrende til. For de private barnehagene fikk et ekstraordinært tilskudd i 2024, som tilsynelatende mangler i tallene - og budsjettene på Nordby viser at barnehagen, alt summert, får 560.000 kroner mindre å rutte med i 2025 sammenlignet med 2024.
Barnehagen er heller ikke kompensert for redusert foreldrebetaling i følge seg selv, selv om kommunen mener at de er. Hva som egentlig stemmer, er det vanskelig å få svar på.
Budsjettet til AP vil likefullt gi underskudd som tilsvarer konkurs – og AP bør vite det; for barnehagene har vært svært tydelige på det.
Angående den «forsinkelsen» – ja, så er den to hele år. Kanskje lite i kommunal sammenheng, men ikke for barnehagene. Pengene vi bruker kommunalt i 2025, ser de private barnehagene først effekt av i 2027. Frem til høsten 2026 er tallene helt i det blå.
De private barnehagene er borte for lengst innen den tid.
Vil AP (ved å ikke gi nasjonale satser), at de legges ned; vær ærlige nok til å si det– fremfor å late som dere løser problemene. Å si at det ordner seg, det fikser vi, dette går bra – ja, det synes vi rett og slett er arrogant.
(Vi vil i ettertid legge til følgende til dette avsnittet: Vi vet selvfølgelig at AP ikke vil legge ned de private barnehagene, og beklager en noe krass formulering. Så la oss heller si "konsekvensene av Arbeiderpartiets budsjettforslag".)
Situasjonen i barnehagene er formidlet klart og tydelig både i avis, fra barnehagene selv og fra en rekke høringsutspill. Nordby åpner neppe etter nyttår, og i aller beste fall klarer Stortjernet seg ut barnehageåret. Derfor er det kanskje ikke så rart at AP ber om «utredning av Hovsenga Barnehage» og begrunner med situasjonen i nettopp de private.
Det som derimot synes veldig rart, i alle fall for oss - er saksbehandlingen av forrige kommunestyrevedtak. For rett før sommerferien, var den mest betente saken i kommunestyresalen nettopp de private barnehagene. Flere mente det manglet fullstendige opplysninger, og sammen med Høyre la vi i FrP frem et forslag som både skulle sikre drift i de private barnehagene ut kalenderåret - og gi administrasjonen i oppgave å utrede videre. Forslaget vant frem, takket være SP, Rødt og noen «utbrytere» fra AP.
AP synes å foretrekke å snakke om «likebehandling» fremfor ukjente momenter, og ikke søren om de private - ikke engang i påvente av denne utredningen - skulle få mer å rutte med enn de kommunale. Prinsippet om likebehandling trumfet «barnas beste» - eller enhver annen potensiell konsekvens.
Vi argumenterte for å kjøpe tid, så vi kunne få kunnskap og grunnlag. Men som melk fra gården, går tid også ut på dato. Det er lett å skylde på lovlighetskontrollen AP og SV ba om i ettertid, som snart kommer i retur fra Statsforvalteren. Men glem ikke at det var størrelsen på tilskuddet dere sendte til lovlighetskontroll; ikke selve utredningen – som fortsatt mangler. Er det i det hele tatt lov å ikke følge opp vedtaket som ble gjort?
Likebehandling og rettferdighet står altså i sentrum, for partiet som skal sikre et gigantoverskudd i budsjettet - så kommunen skal slippe å "låne hver krone" når kommunale investeringer skal gjøres fremover. Husk bare at overskuddet hentes inn fra innbyggernes lommebøker; det tilsvarer omtrent det kommunen henter inn i eiendomsskatt.
Mye av sakens kjerne, når det gjelder barnehagene, er budsjettene som visstnok er for høye. Vi har sett de, vi har gjennomgått med lupe. Stilt så kritiske spørsmål at vi får dårlig samvittighet. Men de private svarer - og de svarer godt.
Når Nordby og Stortjernet kalte inn til fellesmøte før sommerferien, for å belyse saken - så kom det 5 politikere, hvorav 3 fra AP. Når Hovsenga kaller inn - da kommer 13, ordfører inkludert. Nordby og Stortjernet har hatt besøk i november/desember også, men ikke av noen fra AP. Men, på møtet ordfører la til rette for på samfunnshuset, dukka en AP-representant opp. Han benytta til og med anledningen til å fortelle de få fremmøtte at AP hadde full kontroll og fikk med seg det meste. Så da skal vi i alle fall ikke skylde på uvitenhet; for AP vet hva de driver med.
Men likebehandling? Rettferdighet...?
Hovsenga sikres for barnas beste, for å gjøre det enklere for foreldrene. Fordi konsekvensene av å legge ned denne ikke er kjent eller utredet. Fordi det er en av to (les; snart den eneste) på østsiden av Jevnaker.
Bemanning er økt i forsøksprosjekt på to kommunale barnehager, og økes nå også den også på Hovsenga. Her skal det også inn penger til vedlikehold.
På Nesbakken gikk kommunen på en budsjettsmell så det sang etter; sprekken alene tilsvarer byggekostnaden på de to private tilsammen. Glem ikke at Nordby også utvida når kommunen trengte det – på egen risiko.
Bergerbakken er nybygd, og Samsmoen er nylig oppgradert.
«Folk er redde for å miste barnehageplassen, og vi vil trygge dem» sier AP. Ja, de 56 barna på Hovsenga. Men alle barna på Nordby og Stortjernet, de kan man finne andre løsninger for. Vi har bare ikke utredet hvilke. Kommunen informerer formannskap om at det er gitt muntlig og skriftlig tilbud til Nordby om å overta driften der frem til sommeren. Versjonen Nordby forteller gir et litt mer nyansert bilde.
Men, så sier altså kommuneadvokaten et par uker senere – at det ikke lar seg gjøre likevel, i alle fall ikke på flere måneder.
Hittil i år er det født 69 barn på Jevnaker, et aldri så lite «babyboom».
Hvor vil AP plassere disse? I «barne-brakker»?
AP innrømmer altså selv at barnehage-budsjettet har vært for stramt – og med det tolker vi at de er klar over at bemanningen har vært for dårlig. Det har den ikke vært i de private, som for øvrig også scorer svært godt på alle målinger. For oss er det først og fremst barna og familiene deres det handler om – og manglende grunnlag for å gjøre gode, ansvarlige valg. Et grunnlag et flertall i kommunestyret vil ha.
Vi i Jevnaker FrP ønsker gode barnehager, uavhengig av om de er offentlige eller private, i hele kommunen. Vi vil styrke de – alle sammen. Vi vil ha fleksibelt barnehageopptak, valgfrihet for familiene, og gode løsninger for barna. Det er for mange ukjente momenter i denne saken, konsekvenser vi ikke aner noen verdens ting om.
Ja, vi skal ta tøffe valg og prioritere fornuftig. Eller dere i AP da, åpenbart – som er store nok alene. Og så gode på likebehandling at det nesten ikke burde gått an. Det tror jeg dessverre ungene i kommunen ikke er helt enige i, akkurat nå.
Bærekraftig og fremtidsrettet skal vi være. Åpen, nytenkende og redelig – er kommunens motto. På Nordby har de ikke så mange motto, men de har «veslefjøset». Herfra får barnehagen egg og kjøtt. I skogen utenfor hogges ved, som holder en av avdelingene varme på vinteren. Ungene er med på alt. På andelslandbruket, som nettopp fikk utdelt kommunens miljøpris - dyrkes grønnsaker og tomater – kortreist og bærekraftig, ganske i tråd med visjonen om kjærlighet til det som vokser. På Nordby høster de inn og fryser ned, lager mat fra bunn. Foreldre forteller faktisk om unger som blir gretne om de ikke får være med på å lage middag hjemme. Har vi råd til å miste det?
I mellomtiden reklamerer Toro heftig for sine produkter som visstnok er «kjempegodt nok». Tomatsuppa på Nordby, eller de hjemmebakte brødene på Stortjernet er ikke «kjempegodt nok»; de ryktes å være kjempegode.
Hvis du sår riktig, vanner med omsorg og legger til en smule sjel – ja, så får du kvalitet- ofte billigere enn de enkle løsningene. Så husk da, kjære fjordlandsby, at gode vilkår - enten du er barn, pensjonist, frukt eller grønnsak - starter med fornuftige valg på gode grunnlag.
Derfor går vi i Jevnaker FrP, i påvente av et vedtatt bredere kunnskapsgrunnlag, inn for nasjonale satser til de private barnehagene. Vi sier som lokallagsleder Ragnhild Norstrøm i AP; «Det er viktig å skape trygghet for barna og hjelpe til i folks hverdag» - men hos oss, gjelder det for alle.
Det er kjent for Jevnaker FrP om at det går rykter om personlige bindinger og/eller bekjentskap til de private barnehagene. Dette er påstander vi ikke på noen måte kjenner oss igjen i.
Jevnaker FrP har de private barnehagene i vårt valgprogram. Vi er kjent med at vi har medlemmer utenfor styret som har barn i de private barnehagene - på samme måte som AP har habile representanter som har (eller har hatt) barn i barnehagene.
På bakgrunn av ryktene har Maria Th. A.-Aldersjøen bedt om habilitetsvurdering i forkant av neste kommunestyremøte.
Artikkelen er noe oppdatert og korrigert dagen etter publisering. Vi har korrigert en uheldig formulering som kunne antyde at SV støttet AP's budsjett, hvilket ikke er riktig. SV har presentert sitt eget budsjettforslag før AP.
I tillegg har vi fjernet noen språkfeil, og omformulert noen setninger for å unngå misforståelser av budskapet vi forsøker å formidle.