I forkant av forrige kommunestyremøte ble politikerne kontaktet av Nordby og Stortjernet Barnehage, som gav uttrykk for at de var bekymret. Skikkelig bekymret. Bakgrunnen var at det kommunale tilskuddet ikke gav grunnlag for videre drift, og barnehagene mente selv at ikke alle detaljene kom frem i saksfremlegget. Denne saken måtte vi bli klokere på, og vi dro selvfølgelig på møtet. Etter det ble vi skikkelig bekymret vi også.
Vi startet å arbeide med saken kort tid etter. Vi hentet inn informasjon, både fra barnehagene og fra andre kilder, og leste grundig gjennom både saksfremlegg og tilsendt materiale fra barnehagene. Vi hadde også dialog med barnehagene, og til slutt var det klart; dette her måtte vi bare prøve å gjøre noe med. Ikke minst, måtte barnehagene sikres -og det brennkvikt.
Raskt var vi i dialog med Jevnaker Høyre, og sammen jobbet vi frem både en tale og en taktikk. Hva skulle til for at vi klarte å vippe fire representanter over til vårt forslag, som sikret barnehagene – i alle fall for nå? Selv om både Høyre og vi i FrP mente barnehagene burde hatt et fornuftig overskudd, landet vi til sist på at det å lage et «null-alternativ», der barnehagenes budsjett ville lande på nøyaktig null, ville øke sannsynligheten for å få med andre på forslaget.
Torsdag 20. juni var det klart for debatt. Og for et engasjement. Vi ble møtt av ca. 100 barn og foreldre, ansatte, sambygdinger og innehaverne selv. Vi var raskt ute med å presentere forslaget vårt og fikk uttrykt støtte til barnehagene som bygda vår er så glade i. Det føltes nesten som seigpining, ikke bare for oss – men helt sikkert også for tilhørerne – å vente på avstemmingen. Ville vi klare å sikre flertall for et blå-blått forslag, i en så rød kommune som Jevnaker?
Til slutt falt resultatet. I tillegg til oss seks fra Høyre og FrP, fikk vi støtte fra Senterpartiet, som også hadde fremmet sitt eget forslag om nasjonale satser. Rødt ved Jørgen L. Grenne sa det fint fra talerstolen: "I denne saken må jeg legge bort partiboka." Også han støttet forslaget. Til tross for at AP tidligere både hadde fått beskjed om utfallet av andre forslag, og ble minnet på det underveis, gikk flertallet fra AP inn for sitt eget forslag – som ville ført til umiddelbar nedleggelse av en av de to barnehagene.
Heldigvis var de splittet, så godt som på midten, og vårt forslag fikk støtte fra fire av ti AP-representanter.
12 av 19 fremmøtte støttet fellesforslaget fra Jevnaker FrP og Jevnaker Høyre – og barnehagene er sikret, i alle fall for nå.
Dette resultatet viser at når politikere står sammen og lytter til innbyggerne våre, på tvers av partier, kan vi finne løsninger som gagner hele lokalsamfunnet. Og i denne saken trumfet heldigvis verdien av barnehagene, og den store risikoen vi følte vi fikk belyst.
Dette er en stor seier for både barna, foreldrene og de ansatte i barnehagene. Og det er en stor seier for oss i Jevnaker FrP og Jevnaker Høyre. Vi er svært takknemlige for støtten vi fikk, og ser frem til å fortsette arbeidet med å sikre gode og trygge oppvekstvilkår for våre yngste innbyggere. Denne saken kommer tilbake, og vi er klare for å kjempe for Nordby og Stortjernet i neste omgang også.
Oppdatert 22. november: Denne saken er ikke over! Vi vil presisere at vi vedtok å gi støtte for drift for kalenderåret 2024. Saken, som skal tilbake til kommunestyret, er enda ikke kommet tilbake fra administrasjonen. Vi i Jevnaker FrP vil fortsette å arbeide for trygge, gode barnehager - offentlige og private, i hele kommunen.
Presentert av Torbjørn Z. Bergen, kommunestyret 20.06.24.
Ordfører. Kommunestyre.
Tilhørere. Barn, foreldre, ansatte og innehavere.
I kveld snakker vi om en sak som berører fryktelig mange av innbyggerne i den lille kommunen vi bor i. Vi snakker om 78 barnehageplasser.
Hverdagen til 78 barn. Deres foreldre.
Et betydelig antall arbeidsplasser.
Vi snakker om innehaverne som står på - omtrentlig døgnet rundt.
Vi snakker om følelser, men nå må vi snakke fornuft.
Først og fremst vil jeg si at denne saken dreier seg om her og nå. Den handler om hvorvidt en betydelig del av barnehagedekningen vår fortsatt eksisterer 1. august.
Så derfor skal jeg prøve å holde meg til nettopp det. Er den det, må vi komme tilbake med en ny sak om fremtiden. Den debatten må vi ta ta i neste runde.
Vi synes saksfremlegget mangler vesentlige detaljer. Først når vi snakker med barnehagene, får vi vite hva som kan skje dersom vi i kveld ikke sikrer videre drift.
Det skremmer meg hvor store forskjeller det er mellom forskjellige kommuner. I Ringerike og Lunner, ville ikke denne saken dukket opp. Der ville vi snakket om et fornuftig overskudd med kommunalt tilskudd.
Vi har lest leserinnlegg, fått e-poster og mottatt telefoner. Dette engasjerer! Og det er klart, disse barnehagene betyr mye for mange.
Innflyttede foreldre forteller at barnehagene bidro til at de valgte nettopp Jevnaker. Og det er jo også kommunestyrets ønske at denne gruppen flytter hit og blir værende. Jevnaker vokser fordi vi vil være verdens beste kommune å bo i. Men foreldre, ansatte og eiere har sovet dårlig en stund. Nå bør de få nattesøvnen tilbake.
De private barnehagene ba inn til møte. Der traff vi Mari og Bjørge, innehavere av Nordby, og Anne Lise, innehaver av Stortjernet, sammen med flere av de ansatte.
Mari jobber ikke lenger i barnehagen hun selv har stiftet, hun har spart inn seg selv. Nordby gård har gitt bort både kjøtt og ved til barnehagen, og Bjørge har tatt mye av vaktmesterjobben på dugnad. Begge barnehagene har presentert det som for oss ser ut til å være fornuftige budsjett, og en har presisert at formannskapets innstilling er lik stengte dører fra 1. august. For den andre, er fremtiden svært usikker.
De har lagt frem justerte tall, bekreftet av regnskapsfører, for de kronene de har gått i overskudd. For det er forskjell på enkeltmannsforetak og aksjeselskap. En privat virksomhet er avhengig av å i snitt gå med grønne tall.
Ja til og med på brød spares det, de gangene de må kjøpe. Barna er ikke like glad i det billigste kjøpebrødet, så de forsøker å bake mer. Kassa, den er skrapa. De budsjettene vi har fått, er der grensa går - i alle fall i år.
Før noen snakker om regnskapstallene i disse virksomhetene, håper jeg de har satt seg godt inn i hva de egentlig betyr.
Jevnaker kommune er avhengig av de private barnehagene for å sikre full barnehagedekning. Fremlegget sier noe om hva det i ytterste konsekvens koster å bygge flere plasser i kommunal regi. Jeg er ikke matematiker, men vi snakker om investeringer som virkelig kan kludre til andre mål og ønsker vi i kommunen jobber mot. Matte er et komplekst fag, det fikk vi jo erfare sist kommunen bygget ut flere barnehageplasser på Nesbakken. Jeg kan ikke forestille meg at Jevnaker kommune har mulighet til å få på plass lokale alternativ på 8 uker.
Samtidig vet vi at når det sist var behov for flere plasser, kastet Nordby seg rundt og bygget. Investerte. Fikk på plass 18 enheter til, som kommunen hadde behov for - og det på rekordtid. For å få til det, trenger man egenkapital.
På Nesbakken ble det bygget 24 enheter. Prislapp på Nesbakken endte på 15 millioner.
Det er ikke lett å bli klok på disse kommunale forskjellene, men vi har et ansvar som går langt utover kroner og øre - vi har et ansvar for barn, familier og arbeidstakere.
Som ansvarlige politikere har vi et ansvar for å sikre en viss grad av forutsigbarhet. Det brenne nå: har vi disse 78 plassene når sommerferien er over.
Barnehagene har god ansiennitet blant sine ansatte, det vitner om godt arbeidsmiljø, i budsjettsammenheng koster det mer. Kommunestyret, som snakker om heltidskultur og hvordan vi skal ivareta fagkompetanse, burde jo se til Nordby og Stortjernet - de får det til i praksis. Men når alt kommer til alt, blir de jo straffet for det. Storetjernet kunne flytta rett over kommunegrensa, og gått i pluss i Lunner kommune. At kommunen har rågode rammeavtaler, som gjør at de sparer opp mot 75% av innkjøpskostnaden på forbruksmateriell kontra vanlige alternativ i et åpent marked.
Et negativt resultat i disse barnehagene, er tross alt ildsjelers privatøkonomi, fremfor et lite avvik i et stort budsjett. Skal vi snakke om likebehandling, bør vi dypere inn i saken først.
For målet er å sikre disse barnehageplassene.
Vi kan ikke miste de, og i alle fall ikke på så kort varsel.
Å bygge de opp i kommunal regi vil koste mange millioner. Millioner - og kompetanse - vi pr. i dag ikke har, og som vi strever med å få tak i.
Har vi vurdert hva det koster å ha foreldre ute av jobb for å passe egne barn? Hva barnehagene gjør med ungenes potensial for utvikling? Hva dette betyr for miljø og verdiskapning? Folkehelse?
Nei, jeg mener fortsatt saken er for dårlig belyst. Dette trenger vi mer tid på. Og mer tid, kan vi faktisk kjøpe.
Avslutningsvis, vil jeg dele to linjer fra en bekymret mamma på trykk i Ringerikes Blad:
Med vår familie startet det med at Prestekragen menighetsbarnehage på Jevnaker ble lagt ned. Vår eldste sønn måtte begynne i ny barnehage og gruet seg veldig til enda en tilvenning, men etter litt så følte han seg veldig «hjemme» i Nordby gårdsbarnehage. Hans selvtillit vokste som aldri før, mestringsfølelsen han fikk var helt unik, og den selvtilliten han satt igjen med når det var hans tur for skolestart i 2022 kunne ikke vært bedre.
Verdien av det snakker for seg selv.
Vi i Høyre og FrP har jobbet sammen om denne saken. Vi mener barnehagene bør ha et forsiktig overskudd for å tåle uforutsette utgifter. Vi ville helst fremmet et forslag som gav de dette. Men, i håp om å få med andre på vårt forslag, foreslår vi nå å dekke opp det budsjetterte underskuddet i sin helhet, slik at budsjettet går i null.
Vi foreslår derfor å bevilge et ekstraordinært tilskudd til Nordby Gårdsbarnehage på 953.000 kroner, og til Stortjernet på 729.000 kroner, for å sikre videre drift i påvente av ny sak.
Barnehagene skal snarest mulig får tilført kapital for å sikre videre drift.
Videre bes administrasjonen utredes en fremtidig tilskuddsordning for de private barnehagene i Jevnaker, med formål om å sikre fremtidig økonomisk forutsigbarhet og drift. Egen sak til kommunestyret ila 4 kvartal.
Dette har vi råd til, dere. Vi mener faktisk at vi ikke har råd til å la være.
Takk.
Innlegget er skrevet av Torbjørn Z. Bergen (FrP) med bistand fra Rachel Trondsen (H). Forslag til vedtak er utarbeidet av Maria Th. A.-Aldersjøen (FrP) i samråd med Gudbrand Ruud (H). Maria Aldersjøen (FrP), Anders B. Lien (FrP) og Hans Gustav Borch (H) har også bidratt i prosessen. Flere av oss holdt innlegg etter hovedinnlegget. Barnehagene har bidratt med informasjon, men ikke tatt del i forslaget. Vi har vært tydelige på at vi ønsker å støtte barnehagene, men de har ikke hatt kjennskap til forslag før det ble fremlagt i møtet.
Alle artikler: Ringerikes Blad.
Anne Lise frykter fortsatt at hun må stenge barnahgen: -Får noe mer penger, men det er ikke nok
Ringerikes Blad, 16.06.24. For abonnenter.
Pernille, Johanne og Oda mobiliserer mot pengekrise i barnehager: -Vi er veldig bekymret.
Ringerikes Blad, 19.06.24. For abonnenter.
Kjære kommunestyre og den det ellers måtte angå
Leserinnlegg fra Atle Nilsen, Ringerikes Blad, 19.06.2024.
Blir vi fratatt barnehagen, vil det være en stor skandale for alle sammen
Leserinnlegg fra "En veldig bekymret mamma", Ringerikes Blad, 19.06.2024.
Kjære Jevnaker
Leserinnlegg fra "En mamma, Jevnaker". Ringerikes Blad, 21.06.24.
Silje og Ola Martin demonstrerte for å redde barnehagen til Elliot August (3)
Ringerikes Blad, 20.06.2024. For abonnenter.